Pas op voor grasaren!
Het is weer die tijd van het jaar waarin grasaren volop aanwezig zijn. Deze zogenaamde 'kruipers' kunnen voor uw huisdier voor veel ongemak zorgen. Vooral honden, maar ook katten en andere dieren kunnen last hebben van grasaren.
Grasaren ontstaan wanneer wilde grassen bloeien en hun zaden vormen. Deze zaden, die van juni tot en met augustus het meest voorkomen, beginnen groen en drogen later uit tot gele aren die uiteenvallen in losse zaden.
Grasaren hebben weerhaakjes, lange 'stekels' die uit de aar steken, waardoor ze gemakkelijk in de vacht van uw huisdier blijven hangen. Ze kunnen echter ook in de neus, oren, ogen en zelfs de huid van uw dier terechtkomen en binnendringen.
In de neus:
Wanneer een grasaar in de neus van uw dier komt, begint hij te niezen en te proesten. Door de weerhaken kan de grasaar maar één kant op bewegen en verder de neusholte binnendringen, wat uiteindelijk zelfs de hersenen kan bereiken. Snelle verwijdering is dan essentieel.
Uw dierenarts kan proberen de grasaar met een speciaal tangetje te verwijderen. Lukt dit niet, dan moet uw dier onder narcose om de aar te verwijderen.
In het oor:
Een grasaar in het oor van uw dier kan steeds dieper kruipen, wat erg pijnlijk is. Uw dier zal met zijn kop en oren schudden en kan proberen zijn oren tegen objecten te wrijven. Vooral dieren met grote, hangende oren en veel haar lopen risico. Zonder snelle verwijdering kan de grasaar het trommelvlies doorboren.
Probeer niet zelf een grasaar uit het oor te halen, maar raadpleeg een dierenarts. Deze kan de grasaar met een speciale tang verwijderen. Soms is verdoving nodig om de grasaar te kunnen verwijderen.
In het oog:
Wanneer een zaadje of weerhaakje van de grasaar in het oog komt, zal uw dier met het oog knijpen en er met de poot in wrijven. Ga direct naar de dierenarts, want de aar kan het hoornvlies beschadigen. Snelle behandeling is nodig om oogschade te voorkomen.
In de poot / in de huid:
Grasaren kunnen de huid binnendringen door hun scherpe weerhaken. Vaak komen ze tussen de tenen terecht en prikken door de huid. Elders in de vacht kunnen ze ook de huid binnendringen.
Dieren zullen krabben of likken aan de plek waar de grasaar is binnengedrongen vanwege de irritatie en pijn. Een binnengedrongen grasaar kan ontstekingen en abcessen veroorzaken.
Als u een grasaar op de vacht of tussen de tenen ziet, probeer deze dan voorzichtig zelf te verwijderen. Zorg ervoor dat er geen weerhaakjes in de huid blijven zitten. Lukt dit niet, ga dan naar de dierenarts.
Voorkomen is beter dan genezen:
Probeer te vermijden dat uw dier door velden met grasaren loopt. Controleer honden na een wandeling en verwijder direct eventuele grasaren uit de vacht. Als u weerhaakjes ziet die u niet kunt verwijderen, of als uw dier klachten heeft zoals niezen, kopschudden of mank lopen, neem dan direct contact op met een dierenarts. Door snel te handelen, kan de dierenarts de grasaren vaak relatief eenvoudig verwijderen.